I fjor var det 20 år siden grunnlegger av det glamorøse motehuset, Gianni Versace ble drept. VIXEN har tatt et lite dykk inn i merkets historie. 

Hovedbilde: Carter Smith for InStyle. 

LES OGSÅ: Hvem er egentlig Adwoa Aboah?

– Versace, Versace, Versace, sier supermodellene i motehusets SS18-kampanje. Bare navnet i seg selv gir så mange referanser; leopard, gull, barokk, sort skinn, supermodeller, maksimalisme, sexyness, og ikke minst drap og sjokkoverskrifter.

Det italienske motehuset ble startet av sør-italieneren Gianni Versace i 1978. Med Medusa kjent fra gresk mytologi som logo, ble luksusmerket et av verdens største og nærmest symbolet på glamour fra Støvellandet. I dag er det lillesøster Donatella Versace som er kreativ direktør og visepresident i Versace-konsernet. Motehuset består i dag av Atelier (Haute Couture), ready-to-wear, tilbehør, smykker, klokker, solbriller, duft og interiør.

Det er ingen tvil om at det var et sterkt bånd mellom søsknene, og Gianni Versace kan ta æren for den ikoniske looken til søsteren sin. Det var faktisk han som fikk henne til å farge den mørke, italienske manken sin platinablond. I boken VERSACE by Donatella Versace skriver Ingrid Sichy at han var så besatt av Patty Pravo, en italiensk sangerinne med rett, langt, blondt hår, at han overtalte Donatella til å farge håret slik som heltinnen sin. Hun var bare 11 år gammel da, men ble hans muse, ifølge magasinet People.

Historien om Gianni Versace og hans supermodeller er en ekte kjærlighetshistorie. Ettersom skuespillere tidligere ikke ville bli assosiert med mote fordi de var redde for at det ville stjele glansen fra karrieren deres, ble supermodellene født, og kun omtalt med fornavnet. Gianni betalte dem mest for å se dem gå ned catwalken sammen, ifølge britiske Vogue. Han skjønte også at sammen hadde de en utrolig makt, og fikk dem til å gjøre både kampanjer og motevisninger, noe som var uvanlig for modeller på den tiden. I 1991 gikk Linda, Christy, Naomi og Cindy nedover catwalken hans, mens de sang på George Michael´s Freedom, som de alle hadde vært med i musikkvideoen til.

I 1997 ble Gianni skutt og drept utenfor hjemme sitt Casa Casuarina ved Miami Beach. Donatella tok over styringen etter storebroren og debuterte med sin første kolleksjon i 1998, på en gjennomsiktig catwalk over et svømmebasseng på Ritz-hotellet i Paris. Sammen med storebroren Santo som er president i Versace-konsernet, har hun forvandlet motehuset fra en familiebedrift til et profesjonelt drevet konsern.

–Forskjellen mellom meg og Gianni er at jeg også elsker kvinner og synes at klær er et bra våpen for å vise “Her er jeg, se på meg”, men for meg er det ikke “Se på meg, jeg er nydelig”, men heller “Se på meg, jeg har noe å si”. Da jeg først startet, lagde jeg tolv kveldsplagg eller mer per kolleksjon. Nå er det typ to plagg, har designeren tidligere fortalt i et intervju med New York Times.

For sin SS18-kolleksjon fikk Donatella gjenforent “de fem store” som gikk arm i arm ned catwalken, nemlig Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford og Helena Christensen- storebrors favorittmodeller. På denne måten hyllet 62-åringen samtidig broren sin.

Historien rundt den tragiske skjebnen til grunnleggeren av luksusmerket kan man for tiden følge med på i den amerikanske serien American Crime Story: The Assasination of Gianni Versace, som har vært en real snakkis. Skuespillerinne Penélope Cruz finner man i rollen som Donatella.

I januar intervjuet Vogue Donatella i hjemmet hennes i Milano. Få svar på alt du måtte vite om henne under.