Hvor henter Maria Grazia Chiuri all inspirasjonen til sine Dior-kolleksjoner fra?

LES OGSÅ: Se Gucci-filmen inspirert av opprøret i 1968

Høsten 2016 ble et lite stykke motehistorie skrevet da Maria Grazia Chiuri debuterte med sin SS17-kolleksjon for Dior. Hun er nemlig det franske motehusets første kvinnelige sjefsdesigner, og gikk fra et fruktig samarbeid med Pierpaolo Piccioli i Valentino. Nøkkelplagget i kolleksjonen var en hvit t-skjorte med påskriften We Should All Be Feminists– en setning lånt fra romanen til den nigerianske feministen Chimamanda Ngozi Adichie. Boken baserer seg på et foredrag med samme navn som hun holdt under en Tedx Talk, og tar for seg hva feminisme betyr i dag. Den handler om hennes egne erfaringer og hennes forståelse av maskerte realiteter ved seksuell politikk. Hun forsøker å finne ut hva det betyr å være kvinne i dag, og et rop om at vi alle burde være feminister.

– Hvis mote er en kommodifisering av ambisiøse trender, så er dette det perfekte eksempelet på det perfekte produktet: ambisiøst både i pris og politikk. Denne t-skjorten er latterlig skarp hvis det er sånn at bevisstløs fremstilling av hvordan kapitalisme som en ideologi vil hijacke bokstavelig talt hva som helst for å kunne virke relevant, sier Bertie Brandes, frilansjournalist og co-grunnlegger av det britiske magasinet The Mushpit til i-D Magazine, som stiller spørsmål ved t-skjorten som i dag selges for 490 pund. Det tilsvarer rundt 5300 norske kroner.

I februar 2017 annonserte motehuset at en viss prosent av hvert salg av t-skjorten skulle gå til Rihanna´s veldedige organisasjon, The Clara Lionel Foundation, ifølge Elle. Kapitalismens utnyttelse av feminisme eller ei- det er ingen tvil om at mote- film- og musikkbransjen omfavnet t-skjorten med det sterke budskapet. Både Natalie Portman, Jennifer Lawrence, Kendall Jenner og Rihanna står på listen over store navn som har blitt spottet i t-skjorten.

For sin SS18-kolleksjon så Grazia Chiuri til kunsthistoriker Linda Nochlins bok fra 1971 med tittelen Why have there been no great women artists? Boken tar for seg barrierene som kvinnelige kunstnere har måtte møte opp gjennom årene, og ble en fanebærer i feministisk kunsthistorie på 1970-tallet, ifølge britiske Vogue. Grazia Chiuri tok en reprise av debutkolleksjonen sin og fulgte opp med en hvit genser med striper med denne setningen trykket på.

Den franske feminist-skulptøren Niki De Saint Phalle var også tilstede i kolleksjonen. Hun var venninne med tidligere Dior-designer Marc Bohan på 1960-tallet, og brukte mye av designet hans. De Saint Phalle slet med mishandlingene hun hadde opplevd som barn og forsøkte å jobbe seg gjennom disse ved hjelp av kunsten sin, som har et sterkt feministisk preg over seg. Det er særlig de berømte og barnslige monstrene hennes som hun kalte Nanans, som viste alt sinnet hun hadde i seg.

– Niki De Saint Phalle levde på et tidspunkt da det var veldig vanskelig for kvinner å uttrykke seg selv. Men jeg tror at også den nyere generasjonen må kjempe med seg selv for å endre disse holdningene, sier Grazia Chiuri til britiske Vogue.

Feministisk og politisk budskap finner man også i AW18-kolleksjonen. Inspirasjonen bak denne sesongen kom da Grazia Chiuri besøkte utstillingen It´s just a beginning på National Gallery of Modern and Contemporary Art i hjembyen hennes Roma. Utstillingen handlet om året 1968- kjent for blant annet studentopprørene hovedsakelig i Paris, ifølge den britiske avisen The Guardian. 

Tilbake i Paris gravde hun dypt i Diors arkiver for det spesifikke året, og fant et fotografi av unge kvinner utenfor en Dior-butikk i byen, som holder plakater med teksten Support the miniskirt, og protesterte mot de lange silhuettene til motehusets daværende designer, Marc Bohan.

– Jeg oppdaget at Bohans respons til dette var å introdusere Miss Dior-linjen, og dermed gi disse unge forbrukerne hva de ønsket. Jeg syntes det var så interessant å se hvordan mote hører på kvinner. Og det er noe med nåtiden som er likt med 1968. Dette er enda et slikt øyeblikk hvor alt endres, har hun fortalt i den samme artikkelen.