En av årets desidert største skotrender er kitten heels som gjør et realt comeback. Den lave skoen begynte sakte, men sikkert å smyge seg inn i motebildet i fjor som skolett og strømpesko, og har denne sesongen fått en mer vårlig vri over seg.

Hovedbilde: Instagram/@miumiu

LES OGSÅ: Motebransjens udødelige kjærlighet til Roma

Motehus som Gucci, Céline, Dior, Prada og Miu Miu har alle designet ulike versjoner av den, i tillegg til at også kjedebutikkene har hivd seg på kitten heels-bølgen, som er elsket av både førstedamer, modeller og it-jenter. Denne sesongen er det særlig slingbacks-modellen som er åpen bak som er i fokus. Kan den utkonkurrere ballerinasko, mon tro?

Den komfortable, men absolutt feminine skoen ble introdusert allerede på 1950-tallet, og ble veldig populær blant tenåringsjenter som ønsket å lære å gå med høye hæler. Kjært barn har som kjent mange navn. Kitten heels ble av og til kalt trainer heels ettersom de ble brukt som en øvelse til å balansere høyt over bakken, ifølge Urban Dictionary. I USA ble skoen også markedsført som the Sabrina heel, som en følge av at Audrey Hepburn brukte den i filmen Sabrina fra 1954. Den ble også kalt Princess heel og Spanish heels, ifølge Vogue.

KITTEN HEELS: Øverst til høyre med klokken: Ganni, Miu Miu, Dior, Céline, Ganni, Prada.

Senere gjorde Hepburn den lave skoen populær igjen, blant annet gjennom Breakfast at Tiffany´s fra 1961. Førstedame Jackie Kennedy Onassis var et stort moteforbilde og til inspirasjon for mange, og brukte naturligvis kitten heels. I nyere tid har andre førstedamer som både Michelle Obama og Carla Bruni-Sarkozy lagt sin elsk på skoen.

Den ble igjen en hit på 1990-tallet med blant annet Prinsesse Diana. Motemerker som Helmut Lang, Gucci og Hermès skapte sine versjoner av skoen, og supermodeller som Kate Moss ble ofte spottet med den, ifølge britiske Vogue. Ingenting varer evig, heller ikke for kitten heels, og tilslutt mettet den markedet og gikk over til å bli nærmest en tabu-sko på tidlig 2000-tallet, ifølge Business of Fashion.

Foto: Hinda Fahre/SINCE Oslo

I mellomtiden har Anna Wintour trykket føttene sine nedi skoen helt siden 1994. Da designet nemlig skoekspert Manolo Blahnik en modell til Vogue-redaktøren, som hun årlig får redesignet i ulike varianter. Skoen er alltid beige med reimer over foten og har variert i ulike høyder opp gjennom årene. Men det er ingen tvil om at den lave kitten heels-versjonen har vært en sikker vinner, ifølge The Daily Mail. 

Skoen er som regel rundt 2,5 centimeter høy, og passer derfor fint til både jobb, cocktailparty såvel som til dansegulvet. Den er perfekt til de som ikke er komfortable med høye hæler, men som ikke har lyst å gå med helt flate sko. Tradisjonelt sett har den høyhælte skoen blitt sett på som noe maktgivende, men også frarøvende. Vi har vel alle sett noen vaklende på altfor høye hæler, fullstendig uten bevegeligheten sin, har vi ikke?

– En superhøy hæl føles ikke veldig maktgivende, og skiftet til flate sko og lavere hæler reflekterer det nåværende sosiale og økonomiske humøret- et skritt mot komfort og stil som passer enkelt inn i vårt stadig økende fortlevde liv, forteller Natalia Kingham, innkjøpssjef hos MatchesFashion.com til Business of Fashion.

Foto: Hinda Fahre/SINCE Oslo