Motebransjen består ikke bare av unge mennesker, tvert imot. Faktisk er flere av de mektigste profilene i bransjen 60 år+ og ser ikke ut til å gi seg med det første. Med alder følger som kjent visdom, og disse folkene har mye kunnskap å komme med. 

LES OGSÅ: Denne jenta kan bli Norges neste supermodell

Carine Roitfeld (født i 1954)

Hun var sjefsredaktør i franske Vogue i ti år, før hun gikk over til å bli redaktør i motemagasinet CR Fashion Book som hun lanserte i 2012. I tillegg er hun global fashion director i Harper´s Bazaar. Hun begynte faktisk karrieren sin som modell før hun gikk over til journalistikk og styling. Før livet i Vogue skrev og stylet hun for franske Elle i 15 år.

– Jeg tror at for å holde seg ung, så må man ha unge folk rundt seg- noen av vennene mine er yngre enn barna mine, men du trenger også å lansere nye prosjekter hele tiden, har hun tidligere sagt i et intervju med CNN Style. 

Foto: Instagram/@carineroitfeld

Foto: Instagram/@carineroitfeld

Alexandra Schulman (født i 1958)

Schulman er tidligere sjefsredaktør for britiske Vogue som hun ledet i hele 25 år før hun gikk av i 2017. Hun har blitt omtalt som den mest suksessfulle redaktøren i magasinets 100 år lange historie. Hun har tidligere erfaring fra både The Sunday Telegraph, Over 21 magazine, Tatler og GQ. Nå er hun frilansjournalist og skriver en spalte for Business of Fashion, ifølge The Independent. 

– Printmagasiner er ikke bare informasjon og underholdning, men også image-definerende accessories som gir kjøperen et medlemskap til en viss type flokk når det blir bært på eller plassert på et stuebord eller en kjøkkenbenk, har hun tidligere skrevet i artikkelen What makes a great magazine editor, publisert på Business of Fashion. 

Foto: Instagram/@alexandraschulman

Foto: Instagram/@alexandraschulman

Suzy Menkes (født i 1943)

Det er ingen overdrivelse å kalle britiske Suzy Menkes en legendarisk motejournalist, kjent for sin motekritikk. Hun har jobbet en mannsalder (over 25 år for å være mer presis) som style editor i The International New York Times, tidligere kjent som The International Herald Tribune. I 2014 ble hun internasjonal Vogue-redaktør hvor hun rapporterer fra første rad under moteukene til alle Vogue-magasiner, med unntak av den amerikanske utgaven. Menkes er også kjent for sitt standpunkt i forhold til å akseptere gaver fra industrien.

– Da jeg begynte med journalistikk, var det ingen som aksepterte freebies. Det føltes rett og slett ikke riktig for meg. De fleste åpnet jeg ikke, jeg bare sendte de tilbake med en lapp hvor jeg skrev at jeg kun aksepterte blomster eller sjokolade, har hun tidligere fortalt til The Guardian. 

– Ettersom jeg er meg, så kastet jeg meg uti det. Alle trodde jeg skulle skrive én sak hver tiende dag, men faktisk skrev jeg tre saker bare den ene uken, fordi det er den type person jeg er. Jeg tror jeg trenger å ha en stemme, en mening. Å ha noe interessant å si med god research bak, å skille seg ut fra resten av media, har hun tidligere fortalt til avisen The JC om den første tiden i Vogue.

Foto: Instagram/@suzymenkesvogue

Foto: Instagram/@suzymenkesvogue

Anna Dello Russo (født i 1962)

Hun er kanskje mest kjent for sin vågale og særegne stil, og det faktum at hun var med da selve street style-begrepet ble utformet. På 1980-tallet begynte hun å jobbe i Vogue Italia sammen med tidligere sjefsredaktør Franca Sozzani, og var der i over 18 år som stylist. Nå er hun redaktør og kreativ konsulent i Vogue Japan. Tidligere i år auksjonerte hun bort 150 plagg fra garderoben sin, til inntekt for British Fashion Council Education Fund, ifølge WWD.

– Jeg hater nostalgi i mote. Jeg vil være en del av det nye. Nå for tiden forandres alt i mote, men også jeg har forandret meg. Selv om jeg har spart på mange flotte plagg- og det meste fra Dolce & Gabbana, så føler jeg meg ikke lenger avhengig av å alltid gå med store og viktige merker slik som jeg gjorde før. Jeg føler også at når man blir eldre, så går man tilbake til slik man var som tenåring- ikke mer make-up, ikke mer pels, bare noe lettere, har hun tidligere sagt til Vogue. 

Foto: Instagram/@anna_dello_russo

Foto: Instagram/@anna_dello_russo

Justine Picardie (født i 1961)

Justine Picardie er kanskje et ukjent navn for folk flest i Norge, men hun er sjefsredaktør i britiske Harper´s Bazaar. I tillegg er hun forfatter og har blant annet skrevet boken Coco Chanel: The Legend and The Life. Hun har tidligere skrevet for både The Times, Daily Telegraph, amerikanske og britiske Harper´s Bazaar og britiske Vogue, ifølge nyhetsnettstedet WWD. Hun er ikke redd for å stå på sitt, og da hun tok over magasinet i 2012 nektet hun faktisk å jobbe med den anerkjente fotografen Terry Richardson. I fjor forklarte hun til BBC at hun gjorde det fordi hun mente bildene hans fremstilte kvinner i overdrevne seksuelle versjoner, og at det er industriens ansvar å beskytte unge, ofte sårbare modeller.

– Voksne blir nødt til å ta ansvar for hva som skjer i industrien deres. Det er viktig å si til unge jenter at dette er antakeligvis ikke en god situasjon for dem å være i, og jeg ville sagt det samme til gutter. Man må være varsom og vi må beskytte de fra utnyttende situasjoner, har hun sagt til BBC, ifølge Harper´s Bazaar. 

Foto: Instagram/@justinepicardie

Foto: Instagram/@justinepicardie

Karl Lagerfeld (alder ukjent)

Noen mener han er født i 1938, men et dåpsregister og en gammel skolekamerat hevder 1933. Monsieur Lagerfeld selv sier ingen av delene, ifølge britiske Vogue. Uansett hvor gammel han egentlig er, er det ingen tvil om at han har trådt inn i de eldres rekker for lenge siden. Den legendariske motedesigneren startet karrieren på 1950-tallet hos blant annet Balmain og Jean Patou, før han gikk over til en frilanskarriere for blant annet Mario Valentino og Chloé. I 1983 tok han over som sjefsdesigner i Chanel hvor han pustet nytt liv inn i luksusmerket. Han designer i tillegg for Fendi og sitt eget merke, og er like kjent for det han har sagt, som det han har presentert på catwalken.

– Jeg gjør ikke dette for å lage noe som ligner på meg. Jeg lager ikke moodboards, og jeg er ikke en markedsførings-person. Ingen forteller meg at man bør gjøre det sånn og sånn. Det meste jeg lager ser jeg når jeg sover. Jeg har en skissebok ved sengen og drodler ned idéen før jeg sover igjen, har han tidligere i år fortalt i et intervju med AnOther Magazine.

Foto: Instagram/@karllagerfeld

Foto: Instagram/@karllagerfeld

Anna Wintour (født i 1949)

Det går ikke an å lage en liste over de mektigste i bransjen uten å nevne Anna Wintour. Hun har styrt amerikanske Vogue som sjefsredaktør siden 1988 og har vært kreativ direktør i Condé Nast de siste fem årene. Gjennom filmen The September Issue får man et godt innblikk i hvor høyt hun blir ansett i bransjen. Hun er ikke bare en redaktør, men fungerer nærmest som en kurator for industrien. Hun plukker designere fra skolebenken og dyrker de frem, veileder merker og motehus, og hennes mening er helt klart den viktigste.

Den siste tiden har ryktene om at hun er ferdig i Vogue florert, selv om Condé Nast selv har benektet for at dette er sant. Wintour legger ikke skjul på at hun er en pelselsker, noe som naturligvis har opprørt mange. I 2005 fikk hun faktisk en tofupai slengt i fjeset utenfor en Chanel-visning av anti-pels demonstranter, har britiske Vogue tidligere skrevet. 

– Det finnes alltid en måte å gå med pels på, sa Wintour i filmen The September Issue. (Virkelig?)

Foto: Instagram/@wintourworld