Victor Vaissier er navnet på et merke som produserer luksussåper, men også på franskmannen som startet det hele for over hundre år siden.

LES OGSÅ: Layering er den nye dufttrenden

Det begynte da svenske Pål Hodann var på loppemarkedet Porte de Vanves i Paris i 2014. Der fant han en vintage eske med gamle såpestykker signert Victor Vaissier, og han skjønte straks at han hadde funnet en skjult skatt. Han forteller til VIXEN at han forsto franskmannens entreprenørskap med én gang, men etter å ha lest mer om merket falt han også for monsieur Vaissiers eventyrlyst og driv etter å finne de aller fineste duftene til sine såper.

– Jeg har alltid elsket gamle, fine esker og falt for akkurat den på grunn av de utrolige fargene og det detaljerte mønsteret. Til og med navnet og teksten på esken vekket nysgjerrigheten min, sier Hodann.

VICTOR VAISSIER: Pål Hodann har pustet nytt liv inn i det franske såpemerket. Foto: Victor Vaissier

For å forstå hele historien må man helt tilbake til 1857 da Victor Vaissier ble født i utkanten av Paris. På slutten av 1800-tallet hadde han tatt over familiens bedrift, og han grunnla så sitt eget merke med sitt navn. Da han var på sitt mest suksessfulle leverte merket hans såper til kongen i Belgia, Tsaren i Russland og hoffet i Romania. Det var særlig eksotiske Japan, Kongo og Samoa som inspirerte duftvalgene, og franskmannen skapte mer enn 20 ulike dufter.

Etter å ha tenkt seg litt om bestemte Hodann seg for å kjøpe merket og puste nytt liv inn det for moderne tider. Han forteller at han innså at finansbransjen hvor han jobbet tidligere ikke ga han tilstrekkelig med energi eller utfordringer, og nå hadde han mulighet til å teste sine egne vinger som entreprenør.

– Jeg ville sette Victor Vaissier på kartet igjen og skape et produkt som er vakkert, enkelt og moderne på samme tid. Jeg synes vi har lykkes med det, og tror at herr Vaissier hadde vært stolt. 

VICTOR VAISSIER: Merket har både såper, duftlys og romduft. Foto: Victor Vaissier

– Man lever jo fanken bare en gang. Det verste som kan skje er jo at man mislykkes og må krype tilbake til en trist kontorjobb. Det finnes verre ting som kan skje. 

Alle produktene er inspirert av Vaissiers dufter utviklet i Paris i 1889 med blomster og urter mikset med økologisk olivenolje i fokus. De er fri for parabener, mineraloljer og kunstige fargestoffer, og er hundre prosent veganske.

– Vi legger stort vekt på å være et moderne, miljøbevisst duftmerke. Vi bruker for eksempel økologisk olivenolje i våre produkter og henter fram unike dufter som passer til dagens kunder. Samtidig som vi jobber med å utvikle nye produkter til våre nåværende markeder, vil vi også få Victor Vaissier ut i resten av Europa. Vi har en del kunder i Tyskland og England som viser stor interesse, og får til og med forespørsler fra Asia, så hvem vet?