For mange er Jane Kønig dronningen over alle smykkemerker, og det danske it-merket lanserte nylig øreringen Orbit. Nå kan designeren røpe til VIXEN at en rykende fersk herrelinje er på vei. 

LES OGSÅ: Kathrine Sørland om årets sommermote

De aller fleste har sett øreringene formet som skjell hengende i øreflippen til en stilfull dame, eller halskjedet Lovetags med initialer rundt halsen. Jane Kønig tok Norge med storm for en stund tilbake, og nå har merket kommet med enda en ørering vi spår kommer til å bli spottet mye fremover. For Jane Kønig driver ikke med store smykkekolleksjoner, men heller med en såkalt drop av ett og ett smykke.

VIXEN har tatt en prat med dama bak merket med samme navn om smykker, trender og veien videre.

SMYKKER: Det danske smykkemerket lanserte nylig ørepynten Orbit i forgylt sterlingsølv. Nå røper designeren at det snart kommer en herrekolleksjon. Foto: Jane Kønig.

Jane Kønig er egentlig utdannet klesdesigner, men ble tidlig fascinert av smykkeuniverset og byttet fort beite. Hva er grunnen, mon tro?

– I løpet av mine fire fantastiske år på Danmarks Designskole skapte jeg accessoires til mine prosjekter slik som smykker og beltespenner. Da jeg var ferdig, hadde metallarbeidet vokst seg fast på meg- og derfra ble smykker min verden. Det har ikke vært en bevisst beslutning å gå nettopp denne veien, ubevisst har jeg nok alltid vært drevet av min trang til å være kreativ, sier hun i en e-post til VIXEN.

Hun forteller at det helt klart kunne være interessant å designe klær.

– Når det er sagt, så banker hjertet mitt for smykker, og det er her jeg ønsker å legge all min tid og energi. Dette utelukker likevel ikke andre prosjekter, men som det ser ut nå, så er ikke klær en fremtidsutsikt.

Designeren forteller at hun kan finne inspirasjon i selv de minste ting og detaljer som hun har rundt seg i hverdagen og på reiser. Alle inntrykkene samler hun i sitt indre bibliotek, som hun så tar frem i designprosessen. Jane Kønig er særlig kjent for sin iøynefallende statement-ørepynt, noe som virkelig har tatt helt av her til lands de siste årene. Hva tenker hun selv om denne trenden?

– For meg er trenden med statement-øreringer en måte å skape volum til sitt uttrykk. Det krever mot å bære et slikt smykke, og jeg synes ikke at det eksisterer noen grenser for når du kan bære et par statement-øreringer. Vi skal ikke være redde for å kombinere to forskjellige øreringer heller- det handler om å uttrykke seg, og det kan et par med statement-ørepynt helt klart være med på.

SMYKKER: Merket har et stort utvalg statement-smykker. Foto: Jane Kønig.

Orbit er en ørering du begynte å designe for mange år siden, men ikke gjorde ferdig. Hvorfor valgte du å designe videre på den nå? 

– Det var helt tilfeldig at jeg falt over det gamle designet. Med min forkjærlighet for store øreringer, falt det naturlig for meg å ferdiggjøre det livlige designet som jeg allerede hadde begynt på. Øreringen er dermed en nytolkning av et smykke som opprinnelig var skapt til et moteshow. Opprinnelig var jeg inspirert av universet og alt det vidunderlige som finnes der ute. De markante sølvringene gjør øreringene dynamiske når de beveger seg, hvilket også er en parallell til livet som er preget av både forandring og utvikling.

Hva kan vi forvente oss videre? 

– Jeg har lenge gått med ideen om å utvide med en herrekolleksjon og har nå funnet tid og inspirasjon til å føre prosjektet til livs. Jeg synes at det er riktig fett å se hvordan menn og kvinner begynner å smelte mer sammen- hva angår mote. Det finnes ikke noe der ute til karene når det kommer til smykker, og med herrelinjen står jeg opp for dette. King Jane er navnet på det nye sub-brandet, som er en viderefortelling av det allerede eksisterende Jane Kønig-universet. Jeg gleder meg til å vise den første kolleksjonen som kommer i august, avslutter hun.