Mange av oss liker å bytte ut vinterduften på baderomshylla med en sommerduft når det blir varmere i været. Hvorfor er det egentlig slik? Og hva er triksene for å lukte godt om sommeren?

Hovedbilde: Instagram/@dgbeauty

LES OGSÅ: Stort intervju med mannen bak Korres: – Homeopati er selve startpunktet vårt

De fleste av oss har opplevd det- når favorittparfymen som har fulgt oss gjennom den lange, mørke årstiden plutselig ikke føles riktig på huden lenger. Den virker tung og kvalmende, og tankene sklir over på noe lettere og friskere. Hva er grunnen?

Hanne Sundby trener kosmetikk- og parfymeselgerne hos Travel Retail Norway, som drifter taxfreebutikker på de største flyplassene i Norge. Hun er også dama bak bloggen og Instagrammen Beauty For Travel. VIXEN har fått tilgang til eksklusivt intervjumateriale med henne.

– Det lages egne parfymer for sommersesongen, og de fleste leverandører tar gjerne utgangspunkt i en av sine klassiske parfymer, og lager en sommerversjon. Dette gjør de ved å fremheve de lette og sommerlige notene i parfymen, og gjerne dempe de tyngre. Konsentrasjonen av duftessensene i parfymen er også på sitt laveste, den er rett og slett mer blandet ut. Dette gir en svakere duftopplevelse, som vi gjerne opplever som mer behagelig i varmen.

Foto: Instagram/@escadafragrances

Sundby forteller at tyngre dufter som man bruker om høsten og vinteren nemlig kan virke direkte kvalmende i sommervarmen.

– Sommerdufter er laget med mindre og en annen type alkohol som ikke vil gi pigmentflekker på huden i kombinasjon med sol. Dette kan nemlig skje ved bruk av “vanlige” parfymer. Konsentrasjonen av sommerdufter vil også føre til at de som regel ikke vil sitte like godt på huden, og kan med fordel re-sprayes i løpet av dagen.

Hun forteller videre at noen sommerdufter er så lette at man kan bruke de som en bodyspray som dusjes lett over hele kroppen, i stedet for på utvalgte pulspunkter som ved bruk av tradisjonelle parfymer.

– Fellestrekk for sommerdufter er at de er lette og freshe, ofte med en fruktig eller sitrusaktig signatur. Noen av de feminine kan allikevel være rene blomsterdufter. Men til tross for fellestrekkene, er allikevel variasjonen stor. Uttrykkene varierer i likhet med hvordan sommergarderoben kan variere, eller hvilke situasjoner sommeren byr på, sier hun og fortsetter;

Foto: Instagram/@guerlain

– Noen dufter forfriskende syrlig og fruktig som en sommerdrink i skyggen på stranda, mens andre sporty og fresht som en dusj etter en morgenløpetur. Noen dufter aromatisk og grønt som en park etter sommerregnet, og noen dufter rent, blomstrende, pudrete og delikat, som en feminin og luftig sommerkjole i hvitt.

Også hva man skal bruke dagen til med en sommerduft på har noe å si. Sundby forklarer at noen dufter egner seg godt til hverdagsbruk, mens andre passer best til hete sommernetter på ferie. Disse er da ofte mer sensuelle, eksotiske og sødmefulle. Hun påpeker likevel at man ikke må fornye hele baderomshylla, bare fordi det er blitt varmere i luften.

– Man må selvsagt ikke gå for en sommerduft selv om det er sommer. Det er flere av de tradisjonelle parfymene som er mer enn nok sommerlige i duften.

Foto: Instagram/@maisonvalentino

Hanne Sundby´s beste tips for å lukte godt i sommer

– Tenk lett, energisk, forfriskende, fruktig, eksotisk, sporty, rent, delikat eller dempet.

– Velg gjerne sommerdufter- disse er lettere og ofte også laget slik at du unngår pigmenteringer i huden under solen.

– Man kan også unngå pigmentflekker ved å spraye parfyme i håret eller klærne, istedenfor direkte på huden.

– Velg en sommerlig duft som passer personligheten din, og gjerne formålet du skal bruke den til. Er det sommerferie på stranden, sommerdager på jobb eller sene sommerkvelder?

– Sommerdufter kan trenge påfyll i løpet av dagen, så ta den med i vesken eller strandbagen.

– Er det vanskelig å bytte ut favorittduften om sommeren? Sjekk om den lages i en sommervariant!