Sol og sommerferie betyr for mange sommerfester og koselige sammenkomster. Men hvordan dekke bordet? Interiørekspert Maren Baxter deler sine beste tips. 

Alle bilder og styling: Maren Baxter.

Hvordan dekker du bordet til sommerfrokosten i år?

– Å dekke sommerbord er noe av det kjekkeste jeg vet! Det finnes så mange ulike måter å dekorere et sommerbord på, og det er kun kreativiteten som kan sette en stopper for hva en kan finne på. Når jeg skal dekke et herlig frokostbord om sommeren er det viktigste for meg å skape stemning og en god atmosfære rundt bordet. Det å bestemme seg for et tema og farger på forhånd gjør det med én gang enklere å sette igang med stylingen og at man skaper balanse og en rød tråd.

– Mange har nok oppdaget at det kan bli mye emballasje fra pålegg, brød, drikke og frokostblandinger og lignende. Et supert tips er å ha drikke over i fine flasker eller mugger, pålegg i skåler og brød i kurver- da blir borddekorasjonen med én gang finere.

Og hva med til middagen?

– Hygge rundt bordet er alltid koselig, så også rundt middagsbordet er stemning viktig for meg å skape! Jeg legger vekt på å lage en borddekking med personlighet og leker meg gjerne med former, mønstre og farger, og skaper et unikt uttrykk. Bordkort lager jeg ofte selv, noe jeg synes er gøyalt å bruke i borddekking når jeg har gjester.

– Når jeg har grilllfest synes jeg det er kjekt å skape en litt løs og hyggelig stemning. Jeg serverer gjerne enkel mat som tapas med grillspyd, salater og andre enkle retter som jeg legger i ulike skåler og på fat. Jeg legger alltid vekt på en flott borddekorasjon, og har maten på et bord ved siden av slik at gjestene enkelt kan hente seg den maten de selv ønsker- og bordet ser like fint ut.

Hva er sommerens trender når det kommer til serviser, servietter og annen pynt?

– Vi kommer til å se mye forskjellige serviser, servietter og pynt denne sommeren. Alt fra rene og enkle serviser og servietter til fargerike og mønstrede. Vi kommer til å se friske blomster blandet med kunstige og tørkede blomster, sammen med andre elementer fra naturen.

– Vi har lenge holdt oss til trygge farger og materialer, men nå begynner vi å tørre mer, og legger til flere farger og mønstre istedenfor å kjøre safe. Vi er blitt mer opptatte av å skape et design vi selv ønsker, og ikke hva alle andre har, så en av sommerens trender blir nok å ikke følge noen spesiell trend, men heller skape noe en selv liker. Det synes jeg er kjempeflott!

Hvilke farger og eventuelle mønstre vil du pynte bordet med denne sommeren?

– Jeg bare elsker farger og mønstre! Jeg synes det er så kjekt å kunne blande ulike mønstre og farger, og likevel skape et balansert og ryddig uttrykk. Et supert tips er å bruke enten én form i flere farger, eller én farge i flere former. Jeg blander alle slags ulike mønstre, men holder meg til ett fargetema, gjerne ulike fargetoner hvis mønstrene er veldig kraftige. For å skape ro og blikkfang i stylingen bruker jeg elementer som er ensfargede sammen med mønstrede elementer. Til sommeren liker jeg å bruke gylne og fargerike toner sammen med rolige og nøytrale farger i stylingen. Friske og varme farger skaper liv og en god stemning.

Har du noen favoritt-temaer når det kommer til sommerpynt og borddekking? 

– Det finnes så mange flotte temaer til sommerbordet, og jeg må ærlig innrømme at det å velge et favoritt-tema kan bli vanskelig. Jeg synes at så lenge en stil er gjennomført, så blir uttrykket flott. Selv med mange favoritt-temaer faller jeg lett for det fargerike og eksotiske. Det er liksom noe med de friske, dype fargene som treffer meg- de gjør meg glad. Jeg tror nok det kan ha noe med at vi stadig eksponeres for disse vakre og tropiske stedene, og lett drømmer oss bort. Dermed synes jeg at det å gjenskape den følelsen og looken i sommerstylingen er herlig!

– I år begynte sommeren tidlig her i Sør-Norge, så jeg har allerede rukket å dekke en del sommerbord. Jeg har dekket alt fra den maritime Sørlandsidyllen, til den fargerike og tropiske Hawaii-følelsen. To helt forskjellige stiler, men likevel er det blitt skapt den herlige sommerfølelsen. Er du usikker på hvilket tema du skal gå for i sommer? Tipset er: ikke tenk på hva andre ønsker eller mener, men heller gå for et tema som du selv liker. Da blir resultatet alltid best!

Marens beste tips til det perfekte sommerbordet

-Gjenta farger- da skaper du en rød tråd.

-Style i ulike høyder- det skaper spenning og løfter blikket oppover.

-Hold deg til ett tema- da blir det lettere å style, og uttrykket blir mindre rotete.

-Bland ulike overflater og teksturer- det skaper liv og bevegelse.

-Bruk friske blomster, bær, frukt og elementer fra naturen.

-Pynt med lys, lyslenker og lykter- det skaper dybde og en vakker stemning.

-Detaljer! Legg vekt på de små detaljene.

-Det perfekte uperfekte- legg detaljene slik at det ser ut som de er tilfeldig plassert, men likevel nøye gjennomtenkt.

-Bland varme og kalde farger, mørke og lyse- det skaper spenning, kontrast og dybde.

-Tenk utenfor boksen og lek deg fram- bruk et glass til en vase, et kjøkkenhåndkle til en serviett eller bordbrikke og lignende.

-Lag noe av bordpynten selv, som for eksempel navnelapper- det er både gøyalt og mer personlig.

-Bland gammelt og nytt- det skaper et unikt uttrykk.

Sjekk ut bloggen til Maren Baxter og Instagram @marenbaxter for mer inspirasjon i sommer!