Du tenker kanskje først og fremst Køben når du hører Danmark. Eller kanskje også Aarhus – den danske hovedstadens lillesøster som vi skrev om i fjor. Men også Aalborg har lenge gått under radaren for de fleste. Det til tross for at den lille byen, som riktignok er Danmarks fjerde største, byr på storbystemning med både shopping, arkitektur i verdensklasse og gastronomiske opplevelser. Aalborg har nemlig gått fra harry til trendy.

Og det ikke bare for turister, men også for byens befolkning. Danske medier har de siste årene meldt om at stadig flere unge par bor i byen lenger og at flere selger parsellhusene sine for å bo tettere på byen. Aalborg, skriver de, har rett og slett blitt en bedre by. Det viser også en fersk kulturanalyse som konkluderer med følgende: Kulturen er viktigst for det gode liv i Aalborg.

Det kommer ikke som noen overraskelse for de som allerede kjenner byen. Arkitektoniske mestre som Jørn Utzon og Alvar Aalto har begge satt sitt preg på byen med henholdsvis Utzon Center og Kunsten. Førstnevnte ligger ved Limfjorden, og er signert den verdenskjente arkitekten Jørn Utzon. Sammen med sin sønn Kim Utzon skapte han Utzon Center som ble hans siste verk før hans død i 2008. Bygget ble innviet samme år, og er i stor grad inspirert av byen det står i – som også var Jørn Utzons egen hjemby. Det er hjem til skiftende utstillinger samt «Spidsgatterbåd» tegnet av Jørn Utzons far, Aage Utzon.

Utzon Center.

Kunsten ble åpnet allerede i 1972, men ble renovert så sent som i 2015. Renoveringen omfattet blant annet en ny utstillingssal og en totalrenovert skulpturpark samt utskiftning av 317 tonn (!) italiensk marmor ute og inne. Inne er en imponerende samling av moderne kunst og samtidskunst fra både danske og internasjonale kunstnere i tillegg til diverse spesialutstillinger. Men også bygningen i seg selv er en opplevelse. Den er tegnet, som det eneste museet utenfor Finland, av det finske arkitektparet Elissa og Alvar Aalto og danske Jean-Jacques Baruel, og er i dag fredet. Oppført i 1968-72 er den i modernistisk stil utført i hvit italiensk marmor med helt unike belysningsforhold. En sikker Insta-vinner.

Kunsten.

Musikkens Huser enda en arkitektonisk perle signert det østeriske arkitektfirmaet Coop Himmelb(l)au. Med utsikt over Limfjorden strekker bygget seg over 20.000 kvadrameter fordelt på ni plan med blant annet fire konsertsaler, fem scener og en gourmetrestaurant. I den øverste foajéen i bygningen står Jeppe Heins installasjon «ReflectingFrequencies»- åtte meter i diameter, sirkelformet, speilbekledt og roterende.

Og når vi er inne på kunst – få også med deg Kunsthal Nord for dansk og internasjonal billedkunst med hovedfokus på samtidskunst. I et gammelt kraftverk huser kunsthallen opptil åtte tematiske utstillinger årlig.

Shoppingen i Aalborg preges av kvalitet fremfor kvantitet. Joda, også her finnes hovedgater i stor grad preget av de samme, gamle kjedebutikkene, men også mindre sidegater som Vesteraa og Gravensgade som huser unge designere og kunsthåndverkere. Det samme gjør avstikkere som Østerågadeog Møllegadened til Mølle Plads. Det beste tipset er å unngå byens mange storsentre (selv om danske Magasin riktignok åpner sin syvende butikk i Aalborg denne høsten), og heller ta små avstikkere til sidegatene som huser de mindre og uavhengige butikkene.

(Men heller ikke Aalborg slipper unna «butikkdøden» som blant annet rammet Kalejdoskop, bolighuset som førte møbler og interiør fra danske og internasjonale merker med shop in shop-butikken By Hand og Café Orangeriet. I juni i år lukket butikken med umiddelbar virkning etter en konkurs tidligere i år).

Et stykke utenfor sentrum, nærmere bestemt på Skudehavnen i Vestbyen er byens første permanente street food-marked The Lighthouse. Like rått som i Aarhus er det ikke, men det samler likevel 16 forskjellige kjøkken fra hele verden i tillegg til en rekke barer. Stedet er en gammel møbelfabrikk, noe som gjør det mulig å huse opp til 600 mennesker. Med andre ord plass til deg og alle vennene dine. Og det beste av alt – du kan få en middag for under hundrelappen.

Noe stivere pris er det hos Applaus– midt i Aalborg sentrum. Men det er verdt det. Restauranten som er kjent for sitt social dining-konsept har høstet gode kritikker både i Danmark og internasjonalt for sin billiggourmet.

Det spares heller ikke på noe på Restaurant Mortens Kro. Et moderne dansk kjøkken med utgangspunkt i danske og lokale råvarer, men med inspirasjon fra hele verden – noe som også er synlig i interiøret som i restauranten best kan beskrives som hentet ut fra SATC med sin New York-vibe mens det i Champagne-baren er mer parisisk. For ikke å snakke om det som er en av Danmarks størst samlingen av Dom Perignon – 500 flasker med årganger fra 1927 til og med 2004. Og ja, de er til salgs. Innehaver og kjøkkensjef Morten Nielsen innehar tittelen Årets Kok fra 1996 og er kjent for sine mange TV-opptredener. Noen Michelin-stjerne har restauranten riktignok ikke, men en gourmetopplevelse likefullt. Bare sørg for å være skikkelig sulten når du kommer. Det kommer du nemlig ikke til å være nå du går.

Her bor du:

Helnan Phønix Hotel: Et av Aalborgs eldste. Hotellet er i klassisk stil fra 1700-tallet. 220 rom alle innredet på sin helt egen måte.

Comwell Hvide Hus, Aalborg: Byens beste. Klassisk og moderne på samme tid. I Kildeparken – et steinkast fra Kunsten. 16 etasjer med utsikt over byen og Limfjorden.

For ordens skyld: VIXEN ble invitert av Visit Denmark som betalte for reise og opphold.